top of page

KUND: GÖTEBORGSOPERAN OCH &FRIENDS KANALER: CHATBOT/AI

Sandvargen som AI-karaktär

På Göteborgsoperan satte man våren 2024 upp den uppskattade barnboken Sandvargen som operaföreställning. De ville hitta ett sätt att förlänga upplevelsen och få barn och deras föräldrar att kunna fortsätta ställa frågor hemma efter föreställningen. Vad var då inte bättre än att skapa en chatbot som kunde svara på barnens alla frågor – men på Sandvargens säregna och kluriga sätt!

 

Genom grundlig research av samtliga böcker, libretto och intervjuer med skådespelare skapade vi oss en tydlig bild av vem karaktären Sandvargen var. Resultatet blev en chatbot som både kunde återge korrekt fakta ur böckerna och librettot, men som också hittade svar på allt annat (på ett barnsäkrat sätt). Mycket tid gick åt att utvecklade den säregna tonaliteten som Sandvargen har, genom att bland annat bygga upp ett eget lexikon. Vi gamifierade även saker ur böckerna som ”Zackarinaspråket” för att göra chatupplevelsen mer dynamisk. 

Sandvargen_1_0681A.jpg

Genom hela processen gjorde vi omfattande tester där både vuxna och barn kom med värdefull input. Att författaren Åsa Lind i slutändan förklarade att vi skapat ett tredje verk var det finaste kvittot vi kunde få. 

Ställ dina frågor till Sandvargen här.

PRINTSCREENS

OMNÄMNINGAR I MEDIA

Arbetsgrupp &friends

AI-kreatör: Johan Pollnow

Projektledare: Christer Hedberg

Arbetsgrupp Göteborgsoperan

Beställare: Eva Essvik

Särskilt tack till:

Författare: Åsa Lind

Libretto: Malin Aghed

bottom of page